אוכל מהווה חלק גדול מהתרבות שלנו. זוהי אחת מהסיבות לכך שהתפתחו מיתוסים שונים ומשונים בנוגע לאוכל ולמוצרי מזון. אחת מהאמונות הנפוצות הנוגעות למוצרי מזון היא שאכילת מוצרים המכילים כולסטרול אינה בריאה ומזיקה ללב. האמת היא שכולסטרול הוא חומר חיוני לבריאותינו -צריך רק לדעת כיצד לצרוך אותו.
אז מה נכון ומה לא? במאמר זה נתייחס למספר מיתוסים מרכזיים מתוך שפע אינסופי של אמונות הקיימות ביחס למוצרי מזון. חלק מהאמונות המוטעות האלה מובילות לטרנדים בריאותיים שאין להם בסיס במציאות. לעיתים טרנדים בריאותיים שכאלה מייקרים את סל הקניות לבית באופן משמעותי.
מיתוסים כלליים בנוגע למוצרי מזון
לפי אמונה שרבים מחזיקים בה טבעי זה בריא. כלומר לפי התפיסה, אם מוצר מסוים הוא טבעי אז הוא אוטומטית בריא. ההנחה הזאת אינה מדויקת כלל: חומרים רבים בטבע בעלי השפעה מזיקה לבריאותינו ולכן אין בין שני הדברים קשר ישיר.
אחד מהמיתוסים המאפיינים את העשור האחרון שהתנפץ לאחרונה הוא שבמוצרי מזון אורגניים קיימת כמות גדולה יותר של ויטמינים. בבדיקות מקיפות שנעשו התגלה כי קיימת כמות ויטמינים זהה בשני הסוגים. שיגעון האוכל האורגני הוביל להתייקרות משמעותית בסל הקניות לבית בקרב משפחות רבות וזאת מכיוון שקיימים פערי מחירים של עשרות ומאות אחוזים בין מוצרי מזון אורגניים ומוצרי מזון רגילים.
מיתוס נפוץ נוסף שאינו בדיוק נכון טוען כי כל הערך התזונתי והויטמינים בפירות ובירקות נמצאים בקליפה. אכן חומרים חיוניים נמצאים בקליפה אבל גם בשאר חלקי הפרי. הקליפה עשירה בסיבים תזונתיים שתורמים לבריאות הגוף אך זאת רק בתנאי שהירקות והפירות נשטפים כהלכה.
באופן כללי כדאי גם לדעת שפעילות גופנית על בסיס קבוע אכן שורפת קלוריות ובונה שרירים. עם זאת פעילות גופנית לא תהפוך שכבות של שומן לשרירים. לכן לשמירה על בריאות ואסתטיקה יש לשלב בין פעילות גופנית מחטבת ובין תזונה נכונה.
מיתוסים ביחס למוצרי מזון ספציפיים
המוצר הראשון שנתייחס אליו הוא זיתים: זיתים הם אינם חלבונים ואינם מהווים תחליף ראוי לחלבונים. בישראל רווחת התפיסה שהשתרשה לפני שנים כי אכילת מספר מסוים של זיתים מחליפה את ערכה התזונתי של ביצה אחת. למעשה אין בכל כל אמת - בניגוד לביצים בזיתים אין חלבונים וכולסטרול ואין ביניהם שום קשר תזונתי.
ומה בין סוכר חום וסוכר לבן? האם באמת סוכר חום הוא יותר בריא? צרכנים רבים עוקבים אחר הטרנד של קניית סוכר חום כתחליף לסוכר לבן במחשבה שהוא יותר בריא. למעשה אין הרבה הבדל ביניהם - סוכר לבן עובר שלב זיקוק נוסף בתהליך עיבודו בהשוואה לחום. מעבר לכך החומרים דומים מאוד. שני סוגי הסוכר דומים לדבש מבחינת ערכם: הם מורכבים מפחמימות שקל לעכל אותן, מספקים אנרגיה זמינה לגוף אבל מזיקים בצריכה מופרזת.
לבסוף, נתייחס להבדלים בין לחם מלא ולחם לבן. בניגוד לתפיסה המוטעית, מבחינת קלוריות לחם מלא אינו דיאטטי וערך הקלוריות שלו דומה ללחם רגיל. מבחינה בריאותית לחם מלא נחשב לבעל ערך תזונתי גבוה יותר מלחם לבן מכיוון שהוא מכיל סיבים תזונתיים.
כדאי לזכור את כל הנקודות האלה בפעם הבאה שאתם עורכים את הקניות לבית כדי לבצע קנייה בריאה שלא משאירה לכם חור בכיס ללא כל סיבה.